Rytmus života, alebo kroky znamenajúce stres.

Už dlho hľadám panské topánky s tvrdou podrážkou, ktoré pri chôdzi klopkajú, alebo topánky na ktoré by sa dali pripevniť podkovičky.

Nemám však úspech. Zvyčajná odpoveď v predajni je, že tvrda podrážka by nevydržala dvojročnú záruku. Logické, že? No ako je možné, že dámske topánky klopkajú a vydržia aj záruku? Táto okatá nezrovnalosť bola pre mňa záhadou až…

Vojnové príbehy druhej svetovej vojny nie sú len príbehy o nekonečnom utrpení prenasledovaných Židov. Akosi pričasto sa zabúda (skoro ako by to bol úmysel), že vo vojne trpia všetci ! A jedno také utrpenie o ktorom sa hovorí malo je aj príbeh obyvateľov Leningradu.

Malo súčasníkov vie, že v dobe keď ľudia v Leningrade od hladu kapali ako muchy, im k prežitiu pomohol metronóm.  Ako? Jeho tikot vysielaný rozhlasom udával rytmus = rýchlosť života.

V dobe keď mesto iba prežívalo a nebojovalo bol tikot pomaly a v dobe keď bolo v ohrození, tak rýchly. Ten pomaly spôsoboval upokojenie a pokojne konanie, čo znamenalo šetrenie životnej energie ľudí. Neprepadali stresu a panike.

Aký však ma súvis Leningrad a klopkajúce topánky? Obrovsky!

Klopkajúce topánky na pozadí vykonávajú tu istú činnosť ako metronóm vysielaný rozhlasom v Leningrade. A aký to ma súvis s mužmi a ženami?

Pamätám si doteraz, že ako malé dieťa ma zaujala dôstojnosť s akou kráčali starí chlapi so svojimi manželkami. Chlapi v podbitých čižmách a ženy „cupitali“ vedľa nich. Rytmus, čí takt, či rýchlosť kroku a tým spôsobovaný hluk – klop ….klop…..klop…. upokojoval.

Po niekoľkých desaťročiach je to presne naopak. Ako? Stačí sa započúvať na ulici, či v obchodnom centre či…

Tichašlapkovia „sprevádzajú dámu“ mašírujúcu krokom generála avšak v rytme kroku klop, klop, klop,klop.

Rýchlosť kroku je snáď ešte väčšia ako rýchlosť metronómu v Leningrade v čaše ohrozenia! Však súčasná emancipovaná žena musí toho toľko zvládať!

Obdivujem toto sofistikované riešenie, ako využiť fyziologický rozdiel medzi mužomženou v prostriedok spôsobujúci nepokoj, stres a podporujúci biznis na úkor človeka-jeho pomalú degeneráciu až likvidáciu.

Len taká maličkosť (podľa mňa) spôsobuje, že rytmus života sa od pokojného mení na šialený a zničujúci. Rádiová frekvencia však oproti Leningradu ostala voľna a cez ňu je doporučované ako stres riešiť. Úžasné.

Návrat

Upravené 18.septembra 2013